Hoe lang is het vliegen naar Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

De vliegtijd naar Sarajevo, Bosnië en Herzegovina is 1 uur en 55 minuten.

U landt op luchthaven Sarajevo International Airport.

Eenvoudig in gebruik!

De afstand van Amsterdam naar Sarajevo is 1377 kilometer.

Wijzig vertrekpunt Vlucht zoeken Noodzakelijke vaccinaties

Airport hotels Complete vakanties Reviews

Kraanwater drinkbaar? Uber rit boeken Luchtvervuiling

Duurzame energie

Wijzig vertrekpunt Vlucht zoeken Airport hotels Noodzakelijke vaccinaties Complete vakanties Reviews Kraanwater drinkbaar? Uber rit boeken
Luchtvervuiling Duurzame energie
Wijzig vertrekpunt Vlucht zoeken Airport hotels Noodzakelijke vaccinaties
Complete vakanties Reviews Kraanwater drinkbaar? Uber rit boeken Luchtvervuiling Duurzame energie

Luchtvervuiling in Sarajevo

De norm voor luchtvervuiling wordt uitgedrukt in Particulate Matter, beter bekend als fijnstof. Met name fijnstof met een diameter kleiner dan 2.5 micrometer kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De mate van luchtvervuiling wordt dan ook uitgedrukt in de meetwaarde PM2.5. De World Health Organization heeft de norm voor luchtkwaliteit vastgesteld op 35.5 PM2.5. Bij een langdurige blootstelling aan waarden boven deze norm kunnen ernstige gezondheidsklachten/ziekten optreden zoals longkanker, astma en cardiovasculaire aandoeningen, vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen.

De luchtvervuiling in Sarajevo heeft een gemiddelde concentratie van 35 PM2.5. Hiermee voldoet Sarajevo niet aan de norm die de WHO heeft gesteld. Een langdurig verblijf in Sarajevo kan dus als gevaarlijk voor de gezondheid worden beschouwd. Sarajevo behoort tot de 53 steden met de slechtste luchtkwaliteit.

Het dragen van een mondkapje kan de hoeveelheid fijnstof die in uw longen komt verminderen. Let wel goed op dat het mondkapje geschikt is om fijnstof tegen te houden. Veel mondkapjes uit bouwmarkten zijn hier niet voor geschikt. U kiest het beste voor een fijnstofmasker.

Veilig drinkwater in Sarajevo?

Het wordt afgeraden om het kraanwater in Sarajevo te drinken!

In Bosnië en Herzegovina gebruikt men Chloor om het drinkwater te reinigen. Hierdoor heeft het kraanwater een sterke Chloor smaak. Naast een afwijkende smaak kan Chloor ook maag en darmklachten veroorzaken. Drink daarom geen kraanwater maar kies voor bronwater / flessenwater. Flessenwater is in Bosnië en Herzegovina ruimschoots beschikbaar en wordt op veel plaatsen verkocht.

Controleer altijd voordat u water uit een fles drinkt of de originele afsluiting nog heel is. Het komt namelijk wel eens voor dat gebruikte flessen worden gevuld met kraanwater en als schoon bronwater worden aangeboden. Alleen wanneer de originele afsluiting (sealing) van de fles (zoals deze door de producent is aangebracht) nog heel is, kunt u het water veilig drinken.

Noodzakelijke vaccinaties voor Sarajevo

Voor uw reis naar Sarajevo is het belangrijk dat u de juiste vaccinaties heeft gehaald. In Bosnië en Herzegovina komen namelijk meerdere infectieziekten voor die een ernstig of zelfs dodelijk ziekteverloop kennen. Enkele van deze infectieziekten openbaren zich pas na enige tijd en kunnen dus ook na terugkomst in Nederland klachten veroorzaken. Om uw reis (en de periode daarna) in goede gezondheid te kunnen beleven, is het raadzaam dat u zich voor, de in Bosnië en Herzegovina voorkomende infectieziekten, heeft laten vaccineren.

Vaccinaties zijn in veel gevallen niet verplicht, maar worden vaak wel vergoed door uw zorgverzekering. Zoals bij zoveel zaken geldt ook hier het advies: Voorkomen is beter dan genezen. Het halen van uw vaccinaties is dan ook vaak een verstandige keus.

In Bosnië en Herzegovina komen de volgende infectieziekten voor:

  • Polio DTP
  • Hepatitus A
  • Hepatitus B

Vaccinatie afspraak maken
Meer info

U doet er verstandig aan om voorafgaand aan uw reis naar Sarajevo de noodzakelijke vaccinaties te halen. Zo voorkomt u dat uw reis mogelijk ernstige gevolgen krijgt. Veel zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de kosten van vaccinaties. Het is niet mogelijk om in Sarajevo op Sarajevo International Airport uw vaccinaties te halen. Veel vaccinaties hebben namelijk enige tijd nodig voordat de werking optimaal is.

Welke talen spreken ze in Bosnië en Herzegovina?

In spreekt vrijwel de gehele bevolking Bosnisch, Kroatisch en / of Servisch.

Bent u de talen die de bevolking van Bosnië en Herzegovina spreekt niet machtig dan is een goede vertaal app een must. Een veelgebruikte vertaal app is de Google Translate app. Deze app vertaalt van -en naar 90 talen en beschikt ook over automatische spraakvertaling. Bij automatische spraakvertaling wordt gesproken tekst direct vertaald. U hoeft de tekst niet meer in te toetsen maar kunt de app dus laten mee luisteren in een gesprek. De app vertaalt direct wat uw gesprekspartner zegt.

Daarnaast kunt u, door de camera van uw smartphone of tablet op een tekst te richten, direct die tekst vertalen. U kunt hierbij denken aan aan verkeersborden, menu kaarten of andere objecten met een vreemde taal. Google Translate is gratis verkrijgbaar in de Google Play Store en de App store van Apple.

Reis vertaal app downloaden
Reis vertaal app downloaden

Hoe groot is Bosnië en Herzegovina?

Bosnië en Herzegovina heeft een oppervlakte van 51197 vierkante kilometer. Hiervan bestaat ongeveer 10 vierkante kilometer uit wateroppervlak.

Duurzame energie

Bosnië en Herzegovina genereert ongeveer 4173000 Mw/uur per jaar aan duurzame energie. 100% van deze duurzame energie bestaat uit waterenergie en wordt opgewekt met waterkrachtcentrales en / of stuwdammen. 0% van de duurzame energie wordt opgewekt uit windenergie. Met 4173000 Mw/uur per jaar aan duurzame energie behoort Bosnië en Herzegovina tot de 72 landen die de meeste duurzame, non fossiele, energie opwekken.